Μία εβδομάδα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, στην Αυστρία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς παραμένει σταθερά πρώτο και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο η διαφορά τους μειώνεται στις 11 με 12 ποσοστιαίες μονάδες, αντί των 15 που ήταν σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας Oesterreich, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 34% έναντι 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό 23%, κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια (26,9%).

Στη δεύτερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 35%, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 23%, ενώ, και στις δύο δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μέχρι τα τέλη Μαίου συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, εμφανίζεται με ποσοστό 20% (26% το 2017).

Για τους Πράσινους -- που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή -- στην πρώτη δημοσκόπηση καταγράφεται ποσοστό 12% και στη δεύτερη 11%, με το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) να βρίσκεται και στις δύο δημοσκοπήσεις στο 8% (5,3% το 2017).

Το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς) το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, περιορίζεται τώρα στο 2%, σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις, και φέρεται να μένει εκτός της επόμενης Βουλής.

Χαρακτηριστικό είναι, πως, και στις δύο δημοσκοπήσεις, όπως και σε προηγούμενες, δεν εμφανίζεται το ποσοστό των δύο άλλων, πρωτοεμφανιζόμενων, υποψήφιων κομμάτων, "Αριστερή Πλατφόρμα" και "Αλλαγή", τα οποία, σύμφωνα με παρατηρητές πρέπει να κινούνται σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 1%.

Ο αριθμός των Αυστριακών πολιτών άνω των 16 ετών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου και καλούνται στις κάλπες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να δώσουν την ψήφο τους σε ένα από τα συνολικά οκτώ υποψήφια κόμματα, ανέρχεται σε 6.396.796.

Στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν λίγο μεγαλύτερος και ανερχόταν σε 6.400.993, ενώ η συμμετοχή είχε ανέλθει τότε σε ποσοστό 80% (σ.σ. ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς τις χώρες όπου ισχύει υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος), με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πως αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις 29 Σεπτεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπως και των προηγούμενων, αναλυτές στη Βιέννη συμπεραίνουν πως χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός της μελλοντικής κυβέρνησης στην Αυστρία.

Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών, που αναμένεται πως δεν θα απέχουν από εκείνα στις κάλπες, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα διέθετε την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής και στον οποίο θα είναι προς τούτο απαραίτητη η συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.

Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος -- το οποίο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό μεταξύ 33% και 35% -- μπορεί να υπάρξει, είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαίου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη μεταξύ τους κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Ανάμεσα στο Λαϊκό και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε υπάρξει τελευταία μία κυβερνητική συνεργασία στον συνασπισμό τους μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2017, στον οποίο ηγούνταν οι Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο μία νέα μελλοντική συνεργασία τους θεωρείται αρκετά δύσκολη.

Η δυσκολία αυτή προκύπτει εξαιτίας, αφενός των διαφορών τους ως προς ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα και αφετέρου λόγω των αρνητικών, για τους Σοσιαλδημοκράτες, εμπειριών της τελευταίας χρονιάς του προηγούμενου συνασπισμού μεταξύ τους.

Επί πολλούς μήνες οι "σκληροπυρηνικοί" του Λαϊκού Κόμματος μπλόκαραν το κυβερνητικό έργο επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα μετά την εκλογή, τον Μάιο του 2017, σε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος του 30χρονου τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατήγγειλε το συνασπισμό και υπήρξε στη συνέχεια ο μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Σε ό, τι αφορά τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, την πλειοψηφία των εδρών θα συγκέντρωνε και ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Τούτο θεωρείται όμως τελείως απίθανο, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες αποκλείουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, καθώς ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί πάγια αρχή τους ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν είχε αναδειχθεί αρχηγός των Ελευθέρων ο διαβόητος Γεργκ Χάιντερ.

Την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών στην αυστριακή Βουλή (σ.σ. πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων) δεν θα συγκέντρωναν άλλες τρεις εκδοχές κυβερνητικού συνασπισμού και αυτές θα ήταν : συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος-Πρασίνων, συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος-ΝΕΟΣ, συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές της επόμενης Κυριακής κατέστησαν αναγκαίες μετά την διάλυση στα τέλη Μαίου του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από τον Δεκέμβριο 2017 -- εξαιτίας της αποκαλούμενης "Υπόθεση Ίμπιζα".

Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.