Στην τελευταία του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε μια ένθερμη έκκληση για πολυμέρεια, απαντώντας στην ομιλία που έκανε από το ίδιο βήμα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Γνωρίζω ότι η λέξη παγκοσμιοποίηση δεν ακούγεται γοητευτική», είπε ο Τουσκ. «Στο δικό μου πολιτικό λεξιλόγιο, παγκοσμιοποίηση και αλληλεγγύη σημαίνουν το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε.

Ο Πολωνός απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως την ομιλία του «την εμπνεύστηκε από λόγια που ειπώθηκαν εδώ πριν από δύο μέρες, λόγια που προτείνουν μια έμφυτη σύγκρουση μεταξύ πατριωτισμού και διεθνισμού» σε μια προφανή αναφορά του στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου.  «Το μέλλον δεν ανήκει στους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες», δήλωσε την Τρίτη ο Τραμπ ενώπιων των παγκόσμιων ηγετών, λέγοντας ότι οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους.

Ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ενάντια στον εγωκεντρισμό που μπορεί να προκύψει από τον πατριωτισμό. «Η Ιστορία των εθνών μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να μετατραπεί η αγάπη κάποιου για την πατρίδα του σε μίσος προς τους γείτονές του». «Για να προστατέψουμε την αλήθεια, δεν είναι αρκετό να κατηγορούμε τους άλλους ότι προωθούν ψευδείς ειδήσεις», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας την προσφιλή φράση (fake news) του προέδρου των ΗΠΑ.

Αν οι ισχυροί του κόσμου δεν σέβονται το κράτος δικαίου, «θα καταγραφούν στην Ιστορία όχι ως ηγέτες, αλλά ως ψευδοηγέτες», κατέληξε.