Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά και επιβεβαίωση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στις αρχές του οποίου στηρίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας ικανοποίηση.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του για την εξέταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της προσφυγής της Κύπρου για το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για τη δήλωση στον Τύπο του προέδρου του ΣΑ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, το ΣΑ σε χθεσινή κλειστή συνεδρία συζήτησε την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη σπουδαιότητα αλλά και την ανάγκη σεβασμού, συμμόρφωσης και εφαρμογής των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), καλώντας παράλληλα σε αποφυγή ενεργειών που αλλοιώνουν ή/και αντίκεινται στο πνεύμα και διατάξεις των εν λόγω Ψηφισμάτων», σημειώνει.

Το ΥΠΕΞ χαιρέτισε την επαναβεβαίωση από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του ψηφίσματος 2483 (2019) σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σώματος.

«Η δε έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή ενεργειών και ρητορικής που δύνανται να δυσχεράνουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τερματισμό των έκνομων ενεργειών αλλά και των πράξεων εκείνων που δυναμιτίζουν την προοπτική θετικού αποτελέσματος», σημειώνει.

Πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά και επιβεβαίωση των αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του οποίου στηρίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρός του Τζέρι Ματζίλα και όπου αναφέρεται:

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

Παράλληλα, «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Καταλήγοντας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «κάλεσαν τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση».