Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα αν θα επιτραπεί στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό πως σχεδιάζουν να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όμως η Γαλλία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έπειτα από μια ειδική συνάντηση στο Λουξεμβούργο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που είναι απομονωμένη στη θέση της αυτή.

Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα κατέφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, αφού η Επιτροπή είχε διαπιστώσει νωρίτερα φέτος πως έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να προωθήσουν την προσπάθειά τους για ένταξη στην ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται η αντίθεση της Γαλλίας

Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εμποδίζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ζητούν μια μεταρρύθμιση της διαδικασίας, η οποία κρίνεται «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

«Δεν είμαστε σε θέση βέτο», δήλωσε η Αμελί ντε Μονσαλέν κατά την άφιξη της στο Λουξεμβούργο για μια συνεδρίαση με τους ομολόγους της της ΕΕ. «Δεν υπάρχει αντίθεση της Γαλλίας στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, όμως οφείλουμε να κάνουμε τα πράγματα με αξιόπιστο τρόπο», εξήγησε.

Το βασικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι πως η Αλβανία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για ένταξη. 

Στη γαλλική κυβέρνηση δεν αρέσει το γεγονός ότι καταγγέλλεται ως η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποί της.