Η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση επλήγη ξανά από τον εμπορικό πόλεμο που κάνουν οι ΗΠΑ και από τη συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας για τον μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό επίπεδο 7ετίας των 45,7 μονάδων του Σεπτεμβρίου και για ένατο μήνα χαμηλότερα από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της συρρίκνωσης και της αύξησης της δραστηριότητας. Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 46,6 μονάδες από 46,1 τον Σεπτέμβριο.

«Η μεταποίηση της Ευρωζώνης παρέμεινε τον Οκτώβριο κολλημένη στη μεγαλύτερη μείωσή της στην τελευταία 7ετία, κάτι που σημαίνει ότι ο τομέας παραγωγής προϊόντων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βαρίδι για το ΑΕΠ ξανά στο τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Γεωπολιτικές ανησυχίες, από το Brexit έως την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση στις εγχώριες και τις εξαγωγικές αγορές», πρόσθεσε.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 45,3 μονάδες από 43,4, αλλά παρέμεινε για 13ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Άλλοι πρόδρομοι δείκτες της έρευνας υποδηλώνουν ότι δεν αναμένεται καμία ανάκαμψη σύντομα, παρά τη μείωση των εργοστασιακών τιμών για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο.