Τα δύο κόμματα - Σοσιαλιστές και Podemos - που θα συγκυβερνήσουν, εξασφαλίζουν 155 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία των 176. Θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Όπως είναι γνωστό στην ισπανική Βουλή σχηματίζονται 9 κοινοβουλευτικές ομάδες. Για να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα απαιτούνται 5 έδρες. Στο σημερινό σκηνικό όμως υπάρχουν πολλές εκπροσωπήσεις τουλάχιστον 16 κομμάτων με 1-2 έδρες που δεν θεωρούνται ομάδα οπότε μπαίνουν στο Grupo Mixto. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα δώσουν την ψήφο τους στον Σάντσεθ.

 

Στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνει η σύγκλιση της νέας Βουλής και περίπου 10 ημέρες μετά θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Σάντσεθ ως πρωθυπουργού ( Investidura). Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 176 έδρες οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν αν υπάρξουν αποχές. Αν όχι, στη δεύτερη ψηφοφορία που απαιτείται απλή πλειοψηφία ο Σάντσεθ θα υπερψηφιστεί. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα, μόνο τότε θα δημοσιοποιηθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αν και βέβαια η αντιπροεδρία της κυβέρνησης προφανώς θα περάσει στον Ιγκλέσιας.

Για την ώρα απ ότι φαίνεται έχουν ήδη ανιχνευτεί οι προθέσεις των υπολοίπων κομμάτων και η πολιτική άλγεβρα επιβεβαιώνει την κυβέρνηση συνεργασίας που προκύπτει.

Τα δέκα σημεία της συμφωνίας επικεντρώνονται καταρχήν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κλιματική αλλαγή, μέτρα ενισχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρα για την ερήμωση των παραμεθόριων περιοχών, την ευθανασία, θέματα ισότητας των δύο φύλων, έλεγχος των προϋπολογισμών, θέματα Υγείας, Παιδείας, συντάξεων κλπ.