Ψήφο εμπιστοσύνης στην αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν έδωσαν δύο υποψήφιοι για το εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησαν όμως ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι αρνητικές επιπτώσεις της υπέρ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σε απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γερμανίδα υποψήφια Ισαμπέλ Σνάμπελ ανέφερε ότι «τα μέτρα νομισματικής στήριξης «μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει της πορείας και μεσοπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού». Η ίδια πρόσθεσε ότι η εμπειρία των αρνητικών επιτοκίων ήταν «εν γένει» θετική, αλλά μπορεί κάποια στιγμή ο αντίκυπος στην κερδοφορία των τραπεζών να εξελιχθεί σε εμπόδιο για τη νομισματική πολιτική.

Από την πλευρά του, ο Φάμπιο Πανέτα, υποψήφιος της Ιταλίας για το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η δέσμη μέτρων του Σεπτεμβρίου ήταν «επαρκής και σωστή», σημειώνοντας όμως ότι τα αρνητικά επιτόκια ενδεχομένως να συνοδεύονται από «δυσμενείς επιπτώσεις» στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την κατανάλωση, τον δανεισμό και κερδοφορία των τραπεζών.

Ο Σνάμπελ αναμένεται να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Σαμπίνε Λάουτενσλέγκερ για πρόωρη αποχώρηση. Ο Πανέτα αναμένεται να αντικαταστήσει τον Μπενουά Κερέ, η θητεία του οποίου εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.