Για υψηλότερη φορολόγηση των τραπεζών και αύξηση του φορολογικού βάρους για τους πλούσιους Ισπανούς δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς παρουσίασε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας συνασπισμού με το κόμμα των Podemos.

 

Οι υψηλότεροι φόροι αφορούν τους Ισπανούς με ετήσιο εισόδημα άνω των 130.000 ευρώ, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ελάχιστο συντελεστή φορολογίας 15%. Για τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες, ο φόρος αυξάνεται στο 18%. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Σάντσεθ θα επιδιωξει παράλληλα να ανακαλέσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοσθεί το 2012 και που αφορούσαν την αγορά εργασίας.

Οι ανακοινώσεις καταδεικνύουν ότι ο Σάντσεθ εμφανίζεται αρκετά σίγουρους πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον σχηματισμό κυβένρησης και ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για να αναλάβει δεύτερη θητεία. Εάν το πετύχει, ο 47χρονος Σοσιαλιστής θα ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας από την εποχή της δεκαετίας του ΄30.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού ενδεχομένως να επιφέρει θετικές αλλαγές στο κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας. «Οι κυβερνήσεις συνασπισμού αποτελούν μέρος αυτής της νεάς κανονικότητας που θα πρέπει να αποδεχθούμε», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη. «Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να δοθεί νέα πολιτική ώθηση στη χώρα», πρόσθεσε.