Τρείς μήνες μετά τις εκλογές η Αυστρία φαίνεται πως θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση, ύστερα από την θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Συντηριτικούς και Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

O επικεφαλής του αυστριακού συντηρητικού κόμματος ÖVP Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης την ευαρέσκειά του για την «εξαίρετη» συμφωνία που συνήψε με τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, επιστέφοντας τις διαπραγματεύσεις τους, που «δεν ήσαν εύκολες», όπως είπε, ανάμεσα «σε δύο πολύ διαφορετικά κόμματα».

«Κατορθώσαμε εν τέλει να συμπτύξουμε ό,τι καλλίτερο υπάρχει από δύο κόσμους», δήλωσε ο Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, στο πλευρό του ηγέτη των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα μετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του, ο Κόγκλερ - ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντι-καγκελάριου- εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν «να ρίξουν γέφυρες» για το «καλό της Αυστρίας».

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές

Η συμφωνία επετεύχθη τρεις μήνες μετά τη νίκη του κόμματος του Κουρτς ÖVP στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. Μολαταύτα, το ποσοστό του, 37,5%, καθιστούσε αναγκαία την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου. Οι Πράσινοι κατετάγησαν στις εκλογές στην τέταρτη θέση, με 13,9%.