Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το απόγευμα, την παραίτησή του από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων.

 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, ο Ντι Μάιο τόνισε πως «για τα Πέντε Αστέρια έφτασε η στιγμή της επανίδρυσης. Τα τελευταία δέκα χρόνια αλλάξαμε πολλά, αλλά τώρα πρέπει να ζήσουμε την περίοδο αυτή, με ελπίδα και αυτοπεποίθηση».

«Δεν μπορούν να μας κρίνουν μετά από μόλις είκοσι μήνες διακυβέρνησης. Πρέπει να κριθούμε ύστερα από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ντι Μάιο αναγνώρισε ότι μέρος των ψηφοφόρων των πεντάστερων μπορεί να απογοητεύθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «οι ουσιαστικές αλλαγές δεν γίνονται μέσα σε λίγους μήνες». Κατηγόρησε, δε, μέρος των στελεχών του κινήματός του ότι «πολλές φορές εργάσθηκαν με κύριο στόχο την προβολή τους».

«Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εφιάλτης των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Δήλωσε, επίσης, ότι «το κίνημά του θα συνεχίσει να αποτελεί μια βασική πυξίδα για τους πολίτες» και ότι «η πορεία των Πέντε Αστέρων είναι μακρά, και προβλέπει την διαρκή ανάπτυξή του».

Οι αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι η παραίτηση του Ντι Μάιο οφείλεται στην συνεχή μείωση των ποσοστών των Πέντε Αστέρων και στην πιθανή κατακόρυφη πτώση των ποσοστών τους, στις τοπικές εκλογές στις περιφέρειες της Καλαβρίας και της Εμίλια Ρομάνια, την ερχόμενη Κυριακή.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, τώρα, αν το κίνημα που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο θα καταφέρει πράγματι να ανανεωθεί και να ανακόψει την φθίνουσα πορεία, στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.