Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλουν να σώσουν την Συμφωνία για επενδύσεις με την Κίνα. με μια ειδική σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο Πεκίνο.

Για τον σκοπό αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν θέλουν να ταξιδέψουν στην κινεζική πρωτεύουσα τον Ιούνιο μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, γράφει σήμερα η «Handelsblatt».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα και απλώς επεσήμανε ότι η επενδυτική συμφωνία είναι ένας στόχος της ΕΕ: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια συγκεκριμένη διάσκεψη ή τον προγραμματισμό της συνόδου κορυφής τώρα», είπε.

Η ΕΕ και η Κίνα διαπραγματεύονται από το 2013 για το πώς οι δύο πλευρές μπορούν να άρουν τα εμπόδια για τους επενδυτές. Στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο Απρίλιο, η ΕΕ και η Κίνα εξέφρασαν την επιθυμία να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες μέχρι τα τέλη του 2020. Μέχρι στιγμής η ολοκλήρωση των συνομιλιών σχεδιάζεται να γίνει κατά την σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Λειψία τον Σεπτέμβριο, δηλαδή κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ. Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει ακόμη την επιθυμητή πρόοδο.