(Ενημέρωση 16:20) Πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επαφές και το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται, για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

Μπαράζ συνομιλιών και επαφών - Στις 17:00 θα επαναρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου σε δύο ώρες. «Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου περίπου στις 4 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας)» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της ολομέλειας της έκτακτης συνόδου κορυφής διεκόπησαν το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με όλους τους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ. Τις διμερείς ολονύκτιες διαπραγματεύσεις του Σαρλ Μισέλ ακολούθησαν νέες σήμερα το πρωί σε διάφορα διαπραγματευτικά σχήματα, είτε με την παρουσία του, είτε μεταξύ αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ.

Συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ λίγο πριν από την επανέναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε και Κόστα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην εξαμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Προηγήθηκε το πρωί η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση των κρατών της ομάδας των Φίλων της Συνοχής.

 

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, επανεκκινούν στις 10 το πρωί στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό.

Οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν το βράδυ προκειμένου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ξεκινήσει τις διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες ότι η πρόταση Μισέλ, την οποία κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, δεν ικανοποιεί την Αθήνα, παρότι είναι βελτιωμένη έναντι της προηγούμενης (φινλανδικής) πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ, 7 δισ. περισσότερα από την πρόταση της φινλανδικής προεδρίας.

Οι Φινλανδοί προέβλεπαν ανώτατο όριο 374 δισ. ευρώ για την πολιτική συνοχής (μείωση περίπου 12% σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο) – ποσό το οποίο η πρόταση Μισέλ ανέβασε στα 380 δισ., κατευθύνοντας παράλληλα μεγαλύτερα ποσά σε περιφέρειες φτωχότερων χωρών. Για την ΚΑΠ και το περιβάλλον, η πρόταση Μισέλ προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση κατά 7,5 δισ. ευρώ έναντι των Φινλανδών.

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του της Συνόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών, επισημαίνεται ακόμα.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε δε, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα.

«Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.