Υπό ασφυκτικές πιέσεις για τον αρχηγό του, Μάρτιν Σουλτς, θα διεξαχθεί σήμερα το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπου θα δοθεί ή όχι το ''πράσινο φως'' για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την 'Ανγκελα Μέρκελ. Χαμένοι εκτιμάται πως θα βγουν από μια τέτοια κίνηση οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ και ο Σουλτς έχει διχάσει τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Το συνέδριο προβλέπεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) με ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, η οποία έχει αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα. Θα ακολουθήσουν τρεις ώρες με τοποθετήσεις των στελεχών και κατόπιν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί - με κάρτες - περίπου στις 17:00. Το προεδρείο του κόμματος είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει ποια πρόταση έχει την πλειοψηφία και μόνο εάν η διαφορά είναι πολύ μικρή, θα γίνει καταμέτρηση μίας προς μία ψήφου.

Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, καθώς σε περίπτωση νέας συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ, δεν έχει και πολλά να κερδίσει. Ήδη έχει πολώσει το κόμμα του και πολλά στελέχη ζητούν να μην αναλάβει κυβερνητική θέση σε περίπτωση συγκρότησης "μεγάλου" συνασπισμού αλλά να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Bild, ο Σουλτς - που είχε δεσμευτεί αρχικά να μην λάβει μέρος σε κυβερνητικό σχήμα - αφήνει πλέον ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής του, κάτι στο οποίο αναμενόμενα δεν σκοπεύει να αναφερθεί κατά την σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο. 

Επιπλέον, χθες ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ απέκλεισε νέες συζητήσεις για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα, αν οι Σοσιαλδημοκράτες απορρίψουν έναν μεγάλο συνασπισμό.

Διαβάστε εδώ τα 4 σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις ''προειδοποιούν'' τον Σουλτς

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Bild, το 59% των Γερμανών θεωρεί ότι τελικά το SPD θα αποδυναμωθεί από μια συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ μόλις το 26% έχει αντίθετη άποψη. Σχετικά με την επίδοση Σουλτς, το 46% την κρίνει αρνητικά, ενώ θετικά και μάλλον θετικά εκφράζεται το 43%.

Έτερη δημοσκόπηση της Emnid για λογαριασμό της Bild am Sonntag δείχνει ότι αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, η Χριστιανική Ένωση θα έχανε μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και θα περιοριζόταν στο 33%, το SPD θα παρέμενε σταθερό στο 21%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα παρέμενε επίσης σταθερή στο 13%, η Αριστερά θα κέρδιζε μία μονάδα και θα έφτανε στο 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα διατηρούσαν το 8%, ενώ οι Πράσινοι θα έχαναν μία μονάδα και θα περιορίζονταν στο 10%.