Την αναζήτηση ενός συμβιβασμού σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού θα επιδιώξει το Eurogroup που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα.

Μετά την απόρριψη από τη Γερμανία και την Ολλανδία της πρότασης εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για την έκδοση κορονο-ομολόγων, ο συμβιβασμός αναζητείται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς - τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η χρηματοδότηση από τους θεσμούς αυτούς στις χώρες - μέλη θα γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς μπορούν να αντλούν φθηνά κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού αξιόχρεου που έχουν (ΑΑΑ).

Στο τραπέζι του Eurogroup, αναμένεται να τεθούν:

  • Η παροχή μεγαλύτερης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων με στόχο την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει τα 200 δισ. ευρώ.
  • Το πρόγραμμα της Κομισιόν για την στήριξη της απασχόλησης (SURE). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στην διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το ποσό που θα έχει στη διάθεση του ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα αντλήσει η Κομισιόν από τις αγορές με εγγυήσεις των κρατών-μελών ύψους 25 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχει στις χώρες-μέλη 10ετή δάνεια, με ευνοϊκούς όρους και με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής. Στην περίπτωση μάλιστα που τα κράτη δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μετακυλύει τα σχετικά ομόλογα. Η κατανομή των ποσών μεταξύ των κρατών-μελών θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και τα ποσά που θα έχουν ζητήσει οι χώρες.
  • Η παροχή ρευστότητας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Στο προηγούμενο Eurogroup είχε συμφωνηθεί ότι όλες οι χώρες-μέλη θα μπορούσαν να αντλήσουν ποσά που αναλογούν στο 2% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 240 δισ. ευρώ σε σύνολο 410 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά ο ESM. Σε αυτό το σημείο μένει να διευκρινιστούν οι όροι υπό τους οποίους θα παρέχεται η συγκεκριμένη χρηματοδότηση και την πλειοψηφία των κρατών να συμφωνούν ότι οι όροι θα πρέπει να είναι ελαστικοί, και να μην παραπέμπουν στην λιτότητα του παρελθόντος. «Υπάρχει ήδη μια πρόταση για τη λεγόμενη διπλή -προσέγγιση για την αιρεσιμότητα. Αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προσέγγιση σε σχέση με τους όρους» δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, ενόψει του σημερινού Eurogroup οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού και διαβεβαίωσαν ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ακόμα πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα επενδύσεων, ιδίως των πράσινων και των ψηφιακών, αποτελούν μέρος της απάντησης και σημειώνεται: «Την επομένη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σαρλ Μισέλ, Σαρλ Μισέλ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο».