(Upd 7). Tα βασικά συστατικά του πακέτου περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας πιστωτικής γραμμής από τον ESM, την τόνωση της δυνατότητας δανεισμού της ΕΤΕπ και ένα νέο σχήμα στήριξης της απασχόλησης που προτάθηκε από την Κομισιόν. Η αξία του πακέτου φτάνει τα 540 δισ. ευρώ.

Πολύ καλό το πακέτο μέτρων, αλλά για όσους δεν κατάλαβαν, πέρασε της Γερμανίας και των στενών συμμάχων της, που δεν ήθελαν με τίποτα τα ευρωομόλογα. Απλώς, έκαναν μία ανώδυνη για αυτούς υποχώρηση, την ώρα που η Γαλλία στήριζε τις χώρες του Νότου, αγλαϊζόταν όμως και πάλι με τη Γερμανία...Τα προσχήματα σώθηκαν, για μία ακόμα φορά...

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Τα βασικά συστατικά του πακέτου περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας πιστωτικής γραμμής από τον ESM, την τόνωση της δυνατότητας δανεισμού της ΕΤΕπ και ένα νέο σχήμα στήριξης της απασχόλησης που προτάθηκε από την Κομισιόν. Η αξία του πακέτου φτάνει τα 540 δισ. ευρώ.

Τα βασικά συστατικά του πακέτου περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας πιστωτικής γραμμής από τον ESM, την τόνωση της δυνατότητας δανεισμού της ΕΤΕπ και ένα νέο σχήμα στήριξης της απασχόλησης που προτάθηκε από την Κομισιόν. Η αξία του πακέτου φτάνει τα 540 δισ. ευρώ.

Μάριο Σεντένο: Σημαντική η αλληλεγγύη των χωρών - τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε.

Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

Όπως εξήγησε το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ.

Τέλος για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Οποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε.

Όπως είπε ο Μάριο Σεντένο, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείου (fund) που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.

Σε ότι αφορά σε αυτό το ταμείο ανασυγκρότησης και το μέγεθός του, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι συμφωνήθηκε σήμερα τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κάτι «νέο». Σε ότι αφορά το μέγεθος και τον χρόνο θα χρειαστεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που θα είναι κρίσιμο.

Κάποια κράτη μέλη ήθελαν κοινή έκδοση χρέους, άλλα εναλλακτικούς τρόπους, ήταν η δήλωση για το καυτό θέμα των ευρωομολόγων.

Ευχαριστημένος ο Ρέγκλινγλ...

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ευχαριστημένος και ευχαρίστησε στον Μάριο Σεντένο. Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Είναι σημαντικό ότι ελήφθησαν μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες. Όπως είπε είναι σημαντικά τα μέτρα που ελήφθησαν και είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που πιέζονται περισσότερο και δυσκολεύονται να βρουν πόρους περισσότερο από άλλες.

Σε ότι αφορά τον ESM, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα είναι το δίχτυ προστασίας για τις χώρες. Θα προσφέρει στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η γραμμή θα δώσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα μόνο για μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Λίγο νωρίτερα:

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter. Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ωςαπάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ιταλίας για το πακέτο μέτρων κατά του κορονοϊού

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σήμερα το βράδυ σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Για μια "καλή συμφωνία" στο Eurogroup κάνει λόγο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.