Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τα μπόνους που δίνουν στα στελέχη τους για να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

Η Κομισιόν παρουσίασε ένα πακέτο προσωρινών «γρήγορων λύσεων», παρέχοντας κεφαλαιακή ελάφρυνση στις τράπεζες, η οποία θα στηρίξει μία πρόσθετη χρηματοδότηση από αυτές, δυνητικού ύψους 450 δισ. ευρώ, σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς επίκειται μία βαθειά ύφεση. «Χρησιμοποιούμε την πλήρη ευελιξία των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και προτείνουμε στοχευμένες νομοθετικές αλλαγές για να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να διατηρήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες της ρευστότητάς τους, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λάβουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται», ανέφερε ο επικεφαλής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δήλωσή του. 

Η Κομισιόν υποστήριξε τις ανακοινώσεις των εποπτικών Αρχών  ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να προχωρήσουν στην καταβολή μερισμάτων ή την επαναγορά μετοχών σε μία περίοδο που τους παρέχεται κεφαλαιακή ελάφρυνση. «Για τις τράπεζες, η μείωση του ποσού για τα μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους και τους υψηλόμισθους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι και ένας τρόπος να εκφράσουν αλληλεγγύη με όσους έχουν επηρεαστεί από την έξαρση της COVID-19», ανέφερε η Κομισιόν. Τράπεζες, όπως η UniCredit και η Deutsche Bank, έχουν αρχίσει να καταγράφουν αυξημένες προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια. 

Το σημερινό πακέτο μέτρων παρέχει ευελιξία στον τρόπο που υπολογίζονται οι προβλέψεις για να καθυστερήσει η τελική επίπτωσή τους στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών και να αποφευχθεί η μείωση των δανείων που χορηγούν αυτές λόγω της αύξησης των «κόκκινων» δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία. Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων δεν πρέπει να οδηγούν αυτόματα σε μία αυστηρότερη λογιστική μεταχείρισή τους, ανέφερε η Κομισιόν. Αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 100 δισ. ευρώ για δάνεια το 2020, αλλά με την κεφαλαιακή ελάφρυνση που ανακοινώθηκε σήμερα θα μπορούν, παρά ταύτα, να στηρίξουν πρόσθετο δανεισμό ύψους 450 δισ. ευρώ. «Οι προσαρμογές αυτές στο εποπτικό πλαίσιο θα διευκολύνουν τις συλλογικές προσπάθειες με στόχο την άμβλυνση της επίπτωσης της πανδημίας και έτσι την κίνηση προς μία ταχεία ανάκαμψη», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.