Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θέλει να περιορίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27 στο 1% του ΑΕΠ του μπλοκ, χαμηλότερα από το 1,11% που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να συμφωνηθεί την επόμενη χρονιά, και το θέμα θα τεθεί σήμερα στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανία --που έχει τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στο κοινό ταμείο του μπλοκ-- θα παρουσιάσει σήμερα την πρόταση αυτή στους υπόλοιπους υπουργούς.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την περίπτωση να συνδέεται η χρηματοδότηση από το μπλοκ με την τήρηση των αξιών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων του κράτους δικαίου, ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση μεταξύ της φιλελεύθερης Δύσης και των πρώην κομμουνιστικών χωρών , της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη --που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ-- έχουν κατηγορηθεί ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία από τους πλουσιότερους εταίρους τους, που είναι ολοένα και πιο απρόθυμοι να συνεισφέρουν για τις χώρες αυτές.

Η Φινλανδία, που ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, ευελπιστεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε ένα γενικό περίγραμμα του προϋπολογισμού στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αν μη τι άλλο λόγω των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το Brexit και με τον βαθμό στον οποίο άλλες χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη συμβολή τους για να καλύψουν την απώλεια της συνεισφοράς της Βρετανίας.