Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου 15 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση της COVID-19.

Η πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές της ΕΕ, έρχεται αφού εταιρίες σε όλο τον κόσμο έγιναν περισσότερο τρωτές σε επιθετικές εξαγορές καθώς μειώθηκαν οι τιμές των μετοχών τους και υπήρξαν λιγότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Το νέο αυτό ταμείο θα μπορούσε να αγοράζει ποσοστά, ή να προσφέρει δάνεια, σε στρατηγικές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το διάστημα, η άμυνα, οι ψηφιακές και οι ‘πράσινες’ τεχνολογίες, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία Τιερί Μπρετόν.

Οι ανησυχίες για το πόσο ευπαθείς είναι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρίες αυξήθηκαν τον Μάρτιο ύστερα από αναφορές σε μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε να εξασφαλίσει πρόσβαση στη γερμανική εταιρία CureVac, μια εταιρία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω σε μια νέα τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος για εμβόλια. Η Κομισιόν έχει ήδη αντιδράσει, υποσχόμενη 80 εκατ. ευρώ στην CureVac.

Η οικονομική στήριξη της ΕΕ θα διατεθεί σε εταιρίες «που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να συνεχίζουν την επέκτασή τους», δήλωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει επίσης σε εταιρίες να αρνηθούν τη βοήθεια από ανεπιθύμητους εταίρους.

Το νέο ταμείο είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία που έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσουν σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οικονομική δύναμη πυρός του αναμένεται να ενισχυθεί με την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών με εγγυήσεις.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα 15 δισεκ. ευρώ, τα όποια θα προέλθουν από δανεισμό στις αγορές, «μπορούν να παράξουν επενδύσεις έως 150 δισεκ. ευρώ», την περίοδο 2021-27, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

Το ταμείο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΕΕ για στήριξη των επιχειρήσεων. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν ένα ‘εργαλείο φερεγγυότητας’ ύψους 26 δισεκ. ευρώ που θα προσφέρει προσωρινή στήριξη σε εταιρίες που επλήγησαν από την κρίση της COVID-19 και ένα ταμείο 15,3 δισεκ. ευρώ που θα επενδύει σε μικρότερες εταιρίες και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υποδομές, την έρευνα και σε κλάδους που σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα.