Οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην Ασία και τον Ειρηνικό βρέθηκαν επί τάπητος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αρχικά στο Συμβούλιο, όπως έκανε γνωστό μετά το πέρας του, με γραπτή του ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στον απόηχο της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας, μίας ενθαρρυντικής ένδειξης εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις δυνατότητες της ΕΕ να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, δυνατότητες οι οποίες συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση της δέσμευσης των μερών στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εθνική συμφιλίωση.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, στο Συμβούλιο συζήτησαν εκτενώς πάνω στις σχέσεις ΕΕ και Κίνας, υπό το φως των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και εν όψει των επερχόμενων Συνόδων, αφενός μεταξύ ΕΕ-Κίνας, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, και αφετέρου της Συνόδου Ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Εξετάσαμε, επιπλέον, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών. Περαιτέρω σημειώνει στη δήλωσή του ότι «δεδομένου του εύρους των σχέσεων της Ευρώπης με την Κίνα, αλλά και του ειδικού βάρους αμφότερων πλευρών στη διαμόρφωση πολιτικών με παγκόσμια απήχηση, όπως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο εποικοδομητικός διάλογος και να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Ασία και τον Ειρηνικό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τις δυνατότητες της ΕΕ να συνδράμει τους εκεί εταίρους της προς την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών της, μέσω παροχής οικονομικής αρωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας γνωστοποιεί πως στο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2021-2022, «καθώς η παρουσία ευρωπαϊκών κρατών στο συγκεκριμένο όργανο είναι πολύ σημαντική για την προβολή των κοινών ευρωπαϊκών θέσεων και αξιών».

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην προπαρασκευαστική σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.