Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είδαν και τον Μάιο τη δραστηριότητά τους να συρρικνώνεται αισθητά, αν και η εικόνα ήταν λιγότερο επώδυνη από εκείνη του Απριλίου.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως τα χειρότερα πέρασαν σημειώνουν οι αναλυτές, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη αρκετοί μήνες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να έχει απόλυτη ανάγκη την δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων, αλλά και τις τονωτικές ενέσεις της ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει αύριο. Οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τις αγορές ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ. Οτιδήποτε λιγότερο θα μπορούσε να πυροδοτήσει απογοήτευση στις αγορές. 

O σύνθετος δείκτης MPI της IHS Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών σκαρφάλωσε από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο (που ήταν η χειρότερη επίδοση από την έναρξη των σχετικών ερευνών το 1998) στις 31,9 τον Μάιο. Και πάλι ωστόσο εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ύφεση από την ανάπτυξη

Έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 11,3% το τρέχον τρίμηνο και η ανεργία θα ανέβει στο 10%. Τα στοιχεία της Markit δεν επιτρέπουν και αυτά μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση. 

Ο επιμέρους δείκτης για την απασχόληση έδειξε ότι παρά τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων, που έχουν ενεργοποιηθεί σε πολλά κράτη- μέλη, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να περικόπτουν θέσεις εργασίας με ρυθμούς πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ του Απριλίου. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 37,8 μονάδες από 33,4 τον Μάιο. 

Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των 12 μονάδων τον Απρίλιο, αλλά θα χρειαστεί πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει στις 50. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

 

Ευρωζώνη: Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 7,3%

Μικρή αύξηση σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενώ οι τιμές των εργοστασίων μειώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου καθώς η οικονομία σχεδόν καθηλώθηκε τον δεύτερο μήνα των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο ανήλθε σε 211.000, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να φθάνει τα 11,919 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 7,3% από 7,1% τον Μάρτιο.

Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters περίμεναν μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,2%, αλλά η πρόβλεψή τους βασιζόταν σε προηγούμενα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Μάρτιο, τα οποία η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα στο 7,1% από 7,4%.

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν μία μείωση κατά 1,8% και 4%, αντίστοιχα. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη βουτιά των τιμών ενέργειας, οι οποίες υποχώρησαν 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 16,5% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρεθεί η ενέργεια, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν μόνο 0,3% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ