Την στρατηγική σημασία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed για την Ευρώπη καταδεικνύει η έγκριση χρηματοδότησης με 34,5 εκατ ευρώ μελετών που αφορούν στο έργο, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε χθες η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επενδύσεις συνολικού ύψους 873 εκατ, σε 17 σημαντικά ευρωπαϊκά έργα στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω του δράσης “Συνδέοντας την Ευρώπη” που αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των διευρωπαϊκών υποδομών.
Σε αυτά περιλαμβάνονται και 34,5 εκατ. ευρώ για μελέτες εφαρμογής (Front End Engineering and Design, FEED) που αφορούν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί Έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) και οι εν εξελίξει δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης “Συνδέοντας την Ευρώπη”. Είναι υποθαλάσσιος/χερσαίος αγωγός, μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων και θα συνδέει απευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Επί του παρόντος, σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος-Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα.
Ο αγωγός, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο την Ιταλία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των έργων που εγκρίθηκαν χθες, στον τομέα του φυσικού αερίου το πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη” θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομών σημαντικά για τη νησιωτική Κύπρο.

Μέσω του έργου CyprusGas2EU, με χρηματοδότηση από της ΕΕ ύψους 101 εκατ, θα τεθεί τέρμα στην σημερινή ενεργειακή απομόνωση του νησιού, θα επέλθει διαφοροποίηση σε μια περιοχή που κυριαρχεί μια μόνο πηγή εφοδιασμού και υπάρξει συμβολή στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.