Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε και επίσημα ποιες θα είναι οι χώρες με τις οποίες αποκαθίστανται οι διασυνοριακές μετακινήσεις πολιτών. 

Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ, τα σύνορα της θα είναι ανοιχτά από αύριο 1η Ιουλίου, για 14 τρίτες χώρες οι οποίες πήραν το πράσινο φως. Πρόκειται για τις: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός της «λευκής λίστας» μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία. Πρόκειται για τις χώρες με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς και όπου η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με αριθμό κρουσμάτων πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Εκτός έμεινε και το Κατάρ, που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Όσον αφορά στην Κίνα, τα σύνορα της ΕΕ θα ανοίξουν εφόσον και εκείνη ανοίξει τα δικά της σε όσους φτάνουν από την ΕΕ.

Η τελική απόφαση ελήφθη, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των χωρών. Είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη εκπροσώπων των κρατών μελών την Παρασκευή.