Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρότρυνε σήμερα τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιουλίου, να αναλάβουν δράση προκειμένου να υιοθετήσουν ένα σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρουσιάζοντας την διαπραγματευτική του πρόταση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε σήμερα να προσφέρει παραχωρήσεις προς χώρες σε όλη την ΕΕ ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική ανάκαμψη, με την ελπίδα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μισέλ, που θα ηγηθεί της συνόδου των ηγετών της ΕΕ, της πρώτης με φυσική παρουσία μετά την άρση των lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, πρότεινε μικρότερο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 σε μια προσπάθεια να καταστεί το τεράστιο σχέδιο στήριξης της οικονομίας πιο αρεστό στις φειδωλές βόρειες χώρες. Πρότεινε έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την ΕΕ ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ --συγκριτικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 1,094 τρισεκ. ευρώ-- και ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ για τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, με τα δύο τρία των χρημάτων να δίδονται με τη μορφή επιδοτήσεων και ένα τρίτο με τη μορφή δανείων. 

«Είναι ώρα να δράσουμε, είναι ώρα να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Μισέλ, που επανέλαβε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, που θα αποτελείται από επιδοτήσεις και δάνεια, αλλά αναθεώρησε ελαφρά προς τα κάτω τον πολυετή προϋπολογισμό στο 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Παράλληλα, πρότεινε ένα ταμείο ύψους 5 δισεκ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμιστεί το σοκ του Brexit όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του έτους. Η αποτυχία του Λονδίνου και των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, ειδικά την εμπορική, θα έχει επιπτώσεις δυνητικά καταστροφικές καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και μήνες.