Την προεδρία της Τσεχίας αναλαμβάνει ξανά ο Μίλος Ζέμαν, καθώς η φιλορωσική και η κατά της μετανάστευσης ρητορική του έπεισαν τους ψηφοφόρους έναντι του ευρωπαϊστή αντιπάλου του Γίρι Ντράχος.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε η τσεχική τηλεόραση, ο Ζέμαν κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών λαμβάνοντας 51,36% των ψήφων. Ο αντίπαλός του, Γίρι Ντράχος, έλαβε το 48,63%.

Ο 68χρονος Ντράχος παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον 73χρονο Ζέμαν ενώπιον των υποστηρικτών του.

Ο φιλορώσος Ζέμαν -ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης- ευχαρίστησε εκείνους που τον ψήφισαν αλλά και εκείνους που ψήφισαν τον αντίπαλό του, «γιατί προσήλθαν στις κάλπες». «Πριν από πέντε χρόνια εκλέχθηκα από 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους, τώρα από 2,8 εκατομμύρια», είπε.

Και συνέχισε, «αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών της Τσεχικής Δημοκρατίας με γεμίζει ενέργεια για τα πέντε χρόνια που έρχονται και είμαι σίγουρος ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν θα διαψευσθεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια χώρα που είναι σε μεγάλο βαθμό κατά της άφιξης μεταναστών στη χώρα, ο κ. Ζέμαν δεν έχασε καμία ευκαιρία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να επιτεθεί στον αντίπαλό του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι προεκλογικές του αφίσες έλεγαν: «Στοπ στους μετανάστες και στον Ντράχος. Αυτή η χώρα είναι δική μας. Ψηφίστε Ζέμαν».