Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε έμμεσα υπέρ του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ως υποψήφιου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για την καγκελαρία κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές και επέστησε την προσοχή του κόμματός του να μην εμπλακεί σε μια επιβλαβή συζήτηση για την υποψηφιότητα. 

«Το SPD δεν θα πρέπει να κάνει το λάθος να διεξαγάγει συζήτηση για υποψήφιο καγκελάριο κατά την παρούσα στιγμή που η χώρα είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Μάας σε κοινή του συνέντευξη στις εφημερίδες "Rheinische Post" του Ντίσελντορφ και "General-Anzeiger" της Βόννης.

«Πάνω απ' όλα όμως το SPD πρέπει τώρα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην κάνει την λάθος συζήτηση στη λάθος στιγμή. Θα μπορούσα μόνο να συστήσω στο SPD να βαδίσει προς τις επόμενες εκλογές  για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοπεποίθηση - και φυσικά με έναν υποψήφιο για καγκελάριο. Έχουμε έναν αντικαγκελάριο κλάσεως (τον Όλαφ Σολτς). Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θα τον εμπιστεύονταν για την καγκελαρία, μεταξύ αυτών και εγώ», τόνισε.