Νεώτερες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρω-οικονομίας σωρευτικά το Α' εξάμηνο του έτους ανεβάζουν την ύφεση σε ψηλότερα επίπεδα αποτυπώνοντας μία συνολική μείωση του ΑΕΠ λίγο πάνω από 15,1%. Στα επίπεδα αυτά άλλωστε κινούνται ο και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, παρά το ότι κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι οικονομίες σταδιακά άρχισαν να βγαίνουν από το καθεστώς καραντίνας που είχε επιβληθεί στις περισσότερες χώρες.

 Όπως επισημαίνει σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, "ενώ υπήρξε κάποια ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, το επίπεδο της οικονομικής ύφεσης παραμένει εξαιρετικά υψηλό και οι προοπτικές είναι πολύ αβέβαιες...”.

Κατα τον κ. Λέϊν "η περαιτέρω πρόοδος στη συνεχή συγκράτηση του ιού θα είναι κεντρικής σημασίας στον καθορισμό του μεγέθους και της ταχύτητας της οικονομικής ανάκαμψης, μαζί με τις επαρκώς υποστηρικτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές...”.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ το βασικό σενάριο – που στηρίζεται σε μία πρόβλεψη ελεγχόμενης εξέλιξης της πανδημίας μέχρι την έλευση κάποιου αποτελεσματικού φάρμακου ή εμβολίου – βλέπει την ευρω-οικονομία να επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν στα τέλη του 2019, το πρώτο τρίμηνο του... 2023.

Το άσχημο σενάριο, ήτοι αυτό στο οποίο ενσωματώνονται οι συνέπειες υποτροπής της πανδημίας και επιβεβλημένης περιοριστικής πολιτικής, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στα πρό covid 19 επίπεδα, όπως αποτυπώνεται στο παρατιθέμενο διάγραμμα... 

Τα δύο κρίσιμα σενάρια της ΕΚΤ δεν βλέπουν "ανάκαμψη" πριν το 2023

Ο κ. Λέιν στην τοποθέτησή του επισημαίνει ότι το πρόγραμμα PEPP πέραν της στόχευσής του να διατηρήσει την χρηματοοικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, διαθέτει για πρώτη φορά την απαραίτητα "ελαστικότητα” ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη περίπτωση. Τέτοια άλλωστε ήταν η στιγμή που υποχρέωσε την ΕΚΤ να αυξήσει τον Ιούνιο τους πόρους του PEPP από 750 δισ. ευρώ σε 1,35 τρισ. ευρώ... Και αυτό αποτελεί μία ανοικτή δυνατότητα και για το άμεσο μέλλον.

Βέβαια ο κ. Λέιν προσθέτει οτι "σε συνδυασμό με την κατάλληλη κατανομή των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και των διαφόρων πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ που έχουν ήδη ανακοινωθεί τον Απρίλιο, το πρόσφατα συμφωνηθέν "εργαλείο” επόμενης γενιάς ΕΕ (NGEU-Ταμείο Ανάκαμψης) θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση επαρκούς δημοσιονομικής στήριξης στα κράτη μέλη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια”.

"Από την πλευρά μας”, τέλος υπογραμμίζει, "η ΕΚΤ δεσμεύεται να παρέχει το νομισματικό κίνητρο που απαιτείται για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να εξασφαλίσει μια ισχυρή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας...”.

Πηγή: Capital.gr, Του Γ. Αγγέλη