Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να προσφέρει στη Βρετανία μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά το Brexit, το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο του 2019, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει το «status quo» της συμμετοχής της στην Ε.Ε. χωρίς να έχει ψήφο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ικανοποίηση στο Λονδίνο με κάποιες επιφυλάξεις.

Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν ευθυγραμμισμένες.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το «μεταβατικό status quo».

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί χρειάσθηκαν μόλις δύο λεπτά για να υιοθετήσουν την κοινή στάση που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους, ανέφερε στο Twitter η Ζαμπίνε Βέγιαντ, η αναπληρώτρια του ευρωπαίου διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ -- γεγονός ενδεικτικό της προσπάθειας των άλλων 27 κρατών μελών να παραμείνουν ενωμένα στις συνομιλίες.

Η προσφορά, σημείωσε η Βέγιαντ, ήταν: «Μεταβατικό status quo χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, που θα διαρκέσει από την ημερομηνία του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020».

Οι 27 «έδωσαν μια νέα εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανακοίνωσε επίσης στο Twitter η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.