«Φρένο» μπήκε στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία των δεικτών PMI για τον Αύγουστο, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IHS Markit.

Το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, που προκάλεσε lockdown σχεδόν παντού, είχε ως συνέπεια τη μεγαλύτερη κάμψη που έχει καταγραφεί ποτέ για την οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Το άνοιγμα των οικονομιών και η έναρξη του τουρισμού έδρασαν ευεργετικά, με τον δείκτη PMI να περνά τον Ιούλιο από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο δείχνουν πως η θετική «φόρα» έχει ανακοπεί. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 51,7 μονάδες, από 51,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο PMI του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 51,6 μονάδες από 54,9 τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,7 μονάδες.

"Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχασε μέρος του momentum της τον Αύγουστο, αναδεικνύοντας την εγγενή αδυναμία της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία", σύμφωνα με τον Andrew Harker, οικονομικό διευθυντή της IHS Markit.  Η ανάκαμψη υπονομεύθηκε από τις ενδείξεις για αύξηση των κρουσμάτων σε διάφορα μέρη της ευρωζώνης, τόνισε ο ίδιος.