Στο Βερολίνο σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»).

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα εξετασθούν, επίσης, η κατάσταση στη Λευκορωσία, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας καθώς και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi), όπου θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ. 

Την Παρασκευή, κατά το άτυπο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, σήμερα, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).

 

ΝΑΤΟ - Γενς Στόλτενμπεργκ: Aποκλιμάκωση των εντάσεων και διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο

Την ανάγκη για «αποκλιμάκωση» των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για «διάλογο» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου». 

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχει τακτικές συνομιλίες με την Άγκυρα και την Αθήνα επί των πρόσφατων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μίλησα προσφάτως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ. 

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση μετά τον Μάρτιο εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού. 

 

Ζ. Μπορέλ: "Βασικός μας στόχος είναι να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη της ΕΕ που απειλούνται"

"Ανησυχητική τροπή" έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο αναφέρει στο μπλογκ του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής , τονίζοντας ότι βασικός στόχος της ΕΕ είναι η ισχυρή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που απειλούνται.

Πιο συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι "ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα".

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι "τον Αύγουστο, οι εξελίξεις πήραν μια ανησυχητική τροπή, και συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι".

Επιπροσθπέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι "οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ . Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού".

Τέλος, σημειώνει ότι "πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης".

 

Χάικο Μάας: Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το ζήτημα του Ναβάλνι καθώς η Μόσχα δεν συνεργάζεται

Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει στη διερεύνηση αυτού που συνέβη στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο με υποψίες ότι δηλητηριάσθηκε, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από συνομιλίες με τους ομολόγους του στην ΕΕ για το τι θα πράξουν στη συνέχεια.

«Περιμένουμε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στις προσπάθειες για να ξεκαθαρισθεί τι συνέβη, όμως αυτή τη στιγμή αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει», δήλωσε ο Μάας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα επειδή θα ήταν πιο εύκολο για τη Μόσχα να συμμετάσχει στην έρευνα, διαφορετικά παραμένει ανοικτό το ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει πώς θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.