Τα κράτη-μέλη πρέπει να διατηρήσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάκαμψης καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, σε επιστολή που έστειλε σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο κ. Ντομπρόβσκις, η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για το σύνολο του 2021.

«Όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, θα είναι η στιγμή να εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές που θα έχουν στόχο την επίτευξη συνετών δημοσιονομικών θέσεων μεσοπρόθεσμα», επισημαίνει ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα. «Η αποτελεσματικότητά τους θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, τα έκτακτα μέτρα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με μέτρα που βελτιώνουν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των κρατών-μελών, στηρίζουν τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση.

Όπως αναφέρει, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το 2021 θα πρέπει να λάβει υπόψη την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.