Πρωτοφανή ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο και να το κάνει πιο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και βιώσιμο με στοχευμένες επενδύσεις, συνιστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο 2ο Balkan Forum, που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης), πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις θα επιτρέψουν στη χώρα να προετοιμαστεί για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις να ανοιχτούν σε νέες αγορές στα Βαλκάνια, «προκειμένου επιτέλους να εκμεταλλευτούμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα σε τομείς από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τις υπηρεσίες logistics, ώστε να γίνει πραγματικά η περιοχή ένα παραγωγικό hub των Βαλκανίων, το επενδυτικό κέντρο της γειτονιάς μας». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα, στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, όχι απλά έχει ιδέες, αλλά μπορεί και να καινοτομήσει». 

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς «η οικονομική κρίση μάς έμαθε, δυστυχώς με τον σκληρό τρόπο, ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πόροι από μόνα τους δεν αρκούν». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Κομισιόν στις συνομιλίες της με τα κράτη - μέλη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, από την ταχεία απονομή δικαιοσύνης ως τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, που δεν θα συνταξιοδοτεί μεσήλικες, αλλά θα γίνει ένας μεγάλος επενδυτικός μοχλός. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Είναι συνολική ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές και τις επενδύσεις με τις οποίες θα συνδυαστούν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη θα σας στηρίξει έμπρακτα σε αυτόν τον σχεδιασμό», κατέληξε.