Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξουσιοδοτήσουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για μια εμπορική συμφωνία τις «επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία», αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο είδε σήμερα το Reuters.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πιέσουν τη Βρετανία σήμερα για παραχωρήσεις στις προβληματικές συνομιλίες για το Brexit, λέγοντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν εμπορικές σχέσεις ύψους ενός τρισεκ. ευρώ εάν το Λονδίνο δεν υποχωρήσει στο θέμα της αλιείας, του ισότιμου ανταγωνισμού και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Μήνες συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών έχουν περιορίσει τις διαφορές σε θέματα από την ενέργεια έως την πρόνοια για το 2021 όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ. Ωστόσο, τα τρία πλέον επίμαχα σημεία έχουν έως τώρα αποτρέψει μια συμφωνία, με τις επιχειρήσεις και τις αγορές να είναι ολοένα και πιο ανήσυχες καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχει οριστεί για το τέλος του έτους για μια συμφωνία μεταξύ της έκτης μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

«Σημειώνουμε καλή πρόοδο αλλά το ‘καλή’ δεν επαρκεί», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ ερωτηθείς εάν οι δύο πλευρές κοντεύουν σε μια συμφωνία. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία».

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εντείνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για έναν απότομο χωρισμό στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία εγκαίρως για το εμπόριο με τη Βρετανία χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις.

Ωστόσο, θέλοντας να αποφύγει να θεωρηθεί υπεύθυνη, η ένωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για όσο χρειαστεί, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: «Δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που θα σηκωθεί από το τραπέζι».

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου το αργότερο προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για την επικύρωσή της από το ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίεσαν χθες τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να σημειωθεί πρόοδος. Ο Τζόνσον λέει ότι θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες μετά τη σύνοδο της ΕΕ. Ο διαπραγματευτής του Ντέιβιντ Φροστ θα τον συμβουλεύσει να συνεχίσει να επιμένει, δήλωσε πηγή.

Με την αλιεία να είναι σημαντικό θέμα για τη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιδείξει σκληρή στάση σήμερα. Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αφήσει το ζήτημα αυτό για το τέλος και μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μαζί με θέματα όπως οι ενεργειακοί δεσμοί ή οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπου το Λονδίνο έχει ασθενέστερη διαπραγματευτική στάση σε σχέση με τα δικαιώματα για την αλιεία.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης στο θέμα των εγγυήσεων για κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού. Εάν και οι δύο πλευρές ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, μπορούν να έχουν συναλλαγές χωρίς φραγμούς. Αλλά η Βρετανία θέλει να μπορεί να ρυθμίζει τις δικές της επιδοτήσεις στις εταιρίες ελεύθερα στο μέλλον, ενώ η ΕΕ θέλει να οριστούν κοινές αρχές. Διαφορετικά, όπως λέει η ΕΕ, η Βρετανία δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στην ενιαία αγορά του μπλοκ των 450 εκατ. ανθρώπων, καθώς μπορεί να προσφέρει προϊόντα προς πώληση σε τεχνητά χαμηλές τιμές ως αποτέλεσμα της παραγωγής τους με χαμηλότερες προδιαγραφές.

«Είναι σαν ένα από τα παιδιά σου να μην θέλει να φάει τα λαχανικά του», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στην απροθυμία της Βρετανίας να αποδεχθεί τη θέση της ΕΕ. «Και τι κάνεις; Το ταΐζεις με το ζόρι ή προσπαθείς να τα ανακατέψεις με κάτι άλλο;».

 

(update) «Ναι» σε συμφωνία με το Λονδίνο, αλλά υπό όρους, προειδοποιούν Μισέλ, Μακρόν, Μέρκελ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

«Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην σύνοδο. «Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», προειδοποίησε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος.