(update) Τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον σαφώς καθοδικοί.

«Στο σημερινό περιβάλλον που οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νεότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων της δυναμικής της πανδημίας, των προοπτικών για την κυκλοφορία εμβολίων και της εξέλιξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Δεκέμβριο θα επιτρέψουν μία διεξοδική εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων.

«Στη βάση αυτής της επικαιροποιημένης αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανακαθορίσει τα εργαλεία που έχει, με τον κατάλληλο τρόπο, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση και να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και την αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Αυτό θα ενισχύσει τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του με ένα διατηρήσιμο τρόπο, εναρμονισμένο με τη δέσμευσή του για συμμετρία», τονίζει η ΕΚΤ.

Ανάληψη δράσης για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, προανήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ. «Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ -όπως είπε η ίδια- θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών. Στο "οπλοστόσιο" των μέτρων περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μηχανισμοί παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθεί το πακέτο των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φθάνει το 1,35 δισ. ευρώ, παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους) αλλά και να διευρυνθεί το μενού των επιλέξιμων τίτλων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σπουδαία σημασία του νέου Μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (επόμενης γενιάς), τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις. Εφόσον τα κεφάλαια διατίθενται για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδεύονται από διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά την παρέμβαση Λαγκάρντ

Επιτυχής φαίνεται ότι ήταν η προσπάθεια της επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να καθησυχάσεις τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ευρωπαικών ομολόγων υποχώρησαν.

Μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών οι τιμές κυρίως των ομολόγων της περιφέρειας ανέκαμψαν ελαφρώς καθώς η ΕΚΤ προανήγγειλε σήμερα τη λήψη πρόσθετων μέτρων τον Δεκέμβριο αναπροσαρμόζοντας μεταξύ άλλων τα προγράμματα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η πανδημία ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και θα επανεκτιμήσει εάν απαιτείται περισσότερη υποστήριξη στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, όταν η Τράπεζα θα έχει στη διάθεση της τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1% (0,94%) από το 1,045 που είχε φθάσει πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 135 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 86 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,01% έναντι -0,63 % του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,64%.