Μπαράζ επιθέσεων σε γαλλικούς στόχους, στις γαλλικές πόλεις Νίκαια και Αβινιόν, αλλά και στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι.

Επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια – Τρεις νεκροί

Στη Νίκαια, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι. Αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, δήλωσε πως μία γυναίκα έχει αποκεφαλιστεί. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο και για τραυματίες, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Η επίθεση διαπράχθηκε στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκαιας, Κριστιάν Εστροσί, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ύποπτος ανέφερε τη φράση «Αλλάχου Άκμπαρ». Κατά τον δήμαρχο Νίκαιας, ένα άτομο συνελήφθη μετά το περιστατικό, με τον ύποπτο να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ενώ έκανε γνωστό πως στη Νίκαια πρόκειται να μεταβεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου. Φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, είχε πέσει πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Γαλλία: Νεκρός άνδρας που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς στο Αβινιόν

Λίγο αργότερα, η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε άνδρα, ο οποίος απειλούσε περαστικούς με μαχαίρι στην πόλη Αβινιόν.

Ο άνδρας φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ», μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Τζέντα: Επίθεση σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας

Στο μεταξύ, επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο πραγματοποίησε άνδρας σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας ύποπτος, υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, συνελήφθη για το περιστατικό, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Κύπρο, καθώς, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Euractiv, άγνωστοι κατέβασαν την γαλλική σημαία, ενώ δύο άτομα προσήχθησαν.

Επιθέσεις στον απόηχο της δολοφονίας του καθηγητή

Οι παραπάνω επιθέσεις διαπράχθηκαν στον απόηχο της δολοφονίας –σε επίθεση 18χρονου τζιχαντιστή, τσετσενικής καταγωγής, στις 16 Οκτωβρίου- του Γάλλου καθηγητή ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης μετά τη δολοφονία του καθηγητή. Στον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν για τη στάση του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες άρχισαν εκστρατείες μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Κάλεσμα για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απηύθυνε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του κ. Μακρόν, με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Ακολούθησε η δημοσίευση σκίτσου του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο οποίο απεικονίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα.

Διεθνής καταδίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα γαλλικά στο Twitter, για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας: «Profondément choqué par l' attaque terroriste de #Nice. Pleine solidarité envers la France. Nous sommes unis». Με την ανάρτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει «Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια» εκφράζοντας παράλληλα «Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι».

Τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η αλληλεγγύη μου στη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας», ανέφερε μέσω Twitter.

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία. «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό», σημείωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας «βάρβαρη» την επίθεση στη Νίκαια. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έγραψε στο Twitter ότι «η άθλια επίθεση δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία».

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την «αποτρόπαιη επίθεση» και τόνισε: «Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται».

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης «καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια». «Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)», που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα "έντονα" την "άγρια" επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέσα σε εκκλησία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει "την αλληλεγγύη της". "Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (...) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, εκφράζει με ανάρτηση στο Τwitter, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος», αναφέρεται στο σχόλιο.

Πηγή: kathimerini.gr