Πιέσεις για μια ''συμφωνία κατά παραγγελία'' με την ΕΕ σκοπεύει να ασκήσει η Βρετανία για την έξοδο της από την Ένωση, προκειμένου να διασφαλίσει τόσο μια εμπορική σχέση χωρίς τριβές όσο και την ικανότητα της χώρας να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Ειδικότερα, η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, ερωτηθείσα στη βρετανική δημόσια τηλεόραση αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, απάντησε: "Θέλουμε να έχουμε μια κατά παραγγελία συμφωνία. Δεν πρόκειται να παραδοθούμε πριν δώσουμε αυτή την μάχη".

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να προσφέρει στη Βρετανία μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά το Brexit, το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο του 2019, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει το «status quo» της συμμετοχής της στην Ε.Ε. χωρίς να έχει ψήφο.

Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το «μεταβατικό status quo».