Η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν της Συρίας, καθώς και η άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού στις διαδικτυακές αγορές θα τεθούν στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα παρουσιάσει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου ενώπιον των ευρωβουλευτών, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, εν αναμονή των εκθέσεων προόδου των χωρών τής περιοχής τον Απρίλιο, καθώς η προώθηση της ευρωπαϊκής ένταξής τους αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ και της τρέχουσας βουλγαρικής προεδρίας.

Στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια συγκαταλέγεται και η αναμενόμενη καταγγελία της τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν της Συρίας, καθώς και των διώξεων, προκειμένου το τουρκικό καθεστώς να φιμώσει τις φωνές που αντιτίθενται στην επίθεση αιματοχυσία.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, θα είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος ηγέτης το 2018 που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές, στο Στρασβούργο, μετά τον Ιρλανδό ομόλογό του, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να ενημερώσουν την Ευρωβουλή όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να εκφραστούν για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει των εκλογών του 2019.

Οι εκλογές του 2019 έχουν και διαδικαστικούς «μπελάδες», καθώς μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να μειωθούν οι έδρες, να γίνει ανακατανομή κάποιων άλλων και να προχωρήσει η ιδέα των «ευρωπαϊκών ψηφοδελτίων», την οποία προωθεί και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή η Ολομέλεια κάνει και ένα βήμα προς φθηνότερες και πιο διαφανείς αγορές on line, αίροντας τον λεγόμενο «γεωγραφικό αποκλεισμό» για αγαθά και υπηρεσίες σε όλο το εύρος της ΕΕ, πλην αυτών που καλύπτονται από την πνευματική ιδιοκτησία.

Για την υλοποίηση των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί νέα Οδηγία με τη δημιουργία Ταμείων για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή καινοτομία.

Παρουσίαση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συζητηθεί από τους ευρωβουλευτές την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, ενόψει της δημοσίευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ετησίων εκθέσεων προόδου αυτών των χωρών τον Απρίλιο.

Τα Δυτικά Βαλκάνια θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ το 2018, καθώς η βουλγαρική Προεδρία έχει εξαγγείλει ότι η προώθηση της ευρωπαϊκής ένταξης της περιοχής αποτελεί μία από τις προτεραιότητές της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες ένταξης της περιοχής στην ΕΕ, υπογραμμίζει, ωστόσο, τα προβλήματά της στα ζητήματα του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σημειώνεται, ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι πιο κοντά στην προσχώρηση στην ΕΕ, καθώς οι ενταξιακές συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αντίθετα, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο απέχουν ακόμη περισσότερο από την ένταξη, έχουν, ωστόσο, το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς

Ο νέος κανονισμός, τον οποίο ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου, καταργεί τον αδικαιολόγητο «γεωγραφικό αποκλεισμό» (geo-blocking) στις online αγορές και δίνει στους αγοραστές μεγαλύτερη διασυνοριακή πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και εισιτήρια συναυλιών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν από ποιον ιστότοπο επιθυμούν να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα ή την αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα λόγω της εθνικότητάς τους, του τόπου διαμονής τους ή ακόμη και της προσωρινής τοποθεσίας τους.

Οι έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές από άλλη χώρα της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους «τοπικούς» πελάτες τους, δηλαδή να τους παρέχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές και όρους πώλησης, όταν αγοράζουν αγαθά (π.χ. οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα) ή λαμβάνουν υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και δεν προστατεύονται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, όπως υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services), υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, φιλοξενία δικτυακών τόπων και παροχή τειχών προστασίας. Επίσης, όταν αγοράζουν μία υπηρεσία που παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εμπόρου ή σε μία φυσική τοποθεσία όπου ο έμπορος λειτουργεί (π.χ. κρατήσεις ξενοδοχείων, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια σε πάρκα αναψυχής).

Το ψηφιακό περιεχόμενο που προστατεύεται βάσει των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, η μουσική και τα διαδικτυακά παιχνίδια εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών εξαιρούνται, επίσης, από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

Ο κανονισμός για τον «γεωγραφικό αποκλεισμό» θα τεθεί σε εφαρμογή εννέα μήνες μετά από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Μείωση του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και πρόταση για πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια

Εκτός από τη μείωση του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών, το Ευρωκοινοβούλιο θα προτείνει και την ανακατανομή των εδρών για την περίοδο 2019-2024, βάζοντας τις 46 από τις 73 θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε «αποθεματικό». Οι υπόλοιπες 27 θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες).

Οι ευρωβουλευτές θα προτείνουν τη δημιουργία «υπερεθνικών» ψηφοδελτίων που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ. Η τελική απόφαση σχετικά με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο χρειάζεται να λάβει την ομόφωνη στήριξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Την Τετάρτη, περίπου στις 15:00 ώρα Γαλλίας, οι ευρωβουλευτές θα επαναλάβουν το αίτημά τους για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να δημιουργηθεί η νομική βάση για την εισαγωγή των πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων. Αναμένεται, ακόμη, να ζητήσουν από το Συμβούλιο να βάλει τέλος στο αδιέξοδο που έχει επικρατήσει στις προηγούμενες συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου.

Κλιματική αλλαγή: Ταχύτερη μείωση των εκπομπών CO2

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη 6 Φεβρουρίου επί της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ένωσης (Emissions Trading System).

Το σχέδιο οδηγίας, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως με τους Ευρωπαίους υπουργούς, θα επιταχύνει την ετήσια μείωση του αριθμού των διαθέσιμων προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών. Θα διπλασιάσει, επίσης, την ικανότητα του αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς (ETS Market Stability Reserve) να απορροφά την περίσσεια δικαιωμάτων στην αγορά.

Δύο νέα ταμεία θα συσταθούν: 1. Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, το οποίο θα έχει στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων ορισμένων κρατών-μελών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. 2. Το Ταμείο Καινοτομίας που θα παρέχει οικονομική στήριξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και στα έργα καινοτομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Συζήτηση με τον Κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς, για το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, θα είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και της Διάσκεψης των Προέδρων (επικεφαλής των πολιτικών ομάδων), ο κ. Πλένκοβιτς θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του ΕΚ και θα συζητήσει το μέλλον της ΕΕ με τους ευρωβουλευτές.

Ο κ. Πλένκοβιτς ήταν ένας από τους ένδεκα Κροάτες ευρωβουλευτές πριν γίνει πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2016.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ήταν ο πρώτος ηγέτης που συμμετείχε τον Ιανουάριο στην πρώτη από τη σειρά συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στο ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την τουρκική επίθεση στο Αφρίν και την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καταγγείλουν, με ψήφισμά τους, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, καθώς και τις πρόσφατες συλλήψεις στις οποίες κατέφυγε η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να λογοκρίνει τις αντιρρήσεις για αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 29 Ιανουαρίου ότι η χώρα έθεσε υπό κράτηση 311 άτομα με την κατηγορία της «διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των κρατουμένων είναι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, που ζήτησαν ειρήνη και καταδίκασαν τη στρατιωτική επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στο Αφρίν.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επισημάνουν σε μία συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι αυτές οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, ενώ οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν και σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Το ΕΚ θα ζητήσει την παραίτηση του Ρίζαρντ Τζαρνέσκι από τη θέση του αντιπροέδρου του

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου, να προτείνουν στην Ολομέλεια την παραίτηση του Ρίζαρντ Τζαρνέσκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικού και Μεταρρυθμιστές-ΕΣΜ, Πολωνός) από τη θέση του αντιπροέδρου. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Η Διάσκεψη των Προέδρων (επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) αποφάσισε με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των ψηφισάντων που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει τον τερματισμό της θητείας του κ. Τζαρνέσκι ως αντιπροέδρου του ΕΚ λόγω «σοβαρών παραπτωμάτων». Ο κ. Τζαρνέσκι είχε συγκρίνει συνάδελφό του, ευρωβουλευτή, με τους Πολωνούς συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα χρειαστεί η πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το ΕΚ, για να καθαιρεθεί ο αντιπρόεδρος.

Διευκρινίζεται, ότι η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν αφορά την Πολωνία ή την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκει ο Πολωνός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος. Η πρόταση εκφράζει τη γνώμη των πολιτικών ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο κ. Τζαρνέσκι δεν πρέπει πλέον να τους εκπροσωπεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ