Το χάσμα που πρέπει ακόμη να γεφυρώσουν οι δύο πλευρές των εμπορικών διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι «πολύ ουσιαστικό», προειδοποίησε ευρωπαίος διπλωμάτης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ότι μία συμφωνία εμπορικής σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ορατή.

«Δεν απέχουμε ώρες από μία συμφωνία, διότι αυτά που χρειάζεται ακόμη να συμφωνήσουμε είναι πολύ ουσιαστικά», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι  παραμένει το χάσμα  στο ζήτημα της αλιείας, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει με την βρετανική θέση για τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως και για άλλες εγγυήσεις ισότιμου ανταγωνισμού.

Ο ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές που συνομιλούν για να επιλύσουν τα τρία ακανθώδη θέματα αυτής της διαδικασίας «απέχουν χιλιοστόμετρα» από την παραβίαση των κόκκινων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθύνοντας προειδοποίηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν ακόμη να απορρίψουν μία συμφωνία, για την οποία θεωρούν ότι έχει ξεπεράσει τα όρια

«Σε οικονομικό επίπεδο, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού είναι πολύ κρίσιμης σημασίας. Σε πολιτικό επίπεδο, η αλιεία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει την εσωτερική πολιτική χωρών, όπως η Γαλλία».

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει ότι η παντελής απουσία συμφωνίας μετά την 31η Δεκεμβρίου θα είναι προτιμότερη από μία κακή για την Ενωση συμφωνία.

Ο ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να αλλάξει την εντολή του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για να του δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και ότι οι διαπραγματευτές έχουν μία και μοναδική ευκαιρία για να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη συμφωνία.

«Οσο ο Μπαρνιέ παραμένει εντός των ορίων της εντολής του, η συμφωνία δεν έχει λόγο να παραπεμφθεί στους ηγέτες πριν εγκριθεί», τόνισε ο διπλωμάτης, αρνούμενος να μιλήσει για νέα προθεσμία στις διαπραγματεύσεις, αφού όλες οι προηγούμενες έχουν καταστρατηγηθεί.

Οι 27 θα συνέλθουν στις 10 και 11 Δεκεμβρίου είτε για να εγκρίνουν μία συμφωνία είτε να συνεχίσουν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

 

BBC: Λονδίνο και Βρυξέλλες ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεχόμενο να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, η Λόρα Κένσμπεργκ, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC.

«Έπειτα από μήνες και μήνες και, ναι, μήνες συνομιλιών, αρκετές πηγές μου είπαν σήμερα [χθες] ότι η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», είπε η ίδια.

«Ένας πρεσβευτής μου είπε ότι υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να μπορέσει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ