«Θα επιδιώξω συνάντηση με τον κύριο Ακιντζί, για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς», δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη, αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης στο euronews.

Η δήλωση αυτή του Κύπριου Προέδρου συμπλήρωσε την χθεσινή του τοποθέτηση, μόλις έγινε γνωστή η επικράτησή του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, πως «το Κυπριακό είναι προτεραιότητα».

Ο κ. Αναστασιάδης \υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο. Και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και η εσαεί παρουσία ενός αριθμού Τούρκων στρατιωτών, είναι κάτι που οπωσδήποτε αποτελεί απειλή για την Ελληνοκυπριακή κοινότητα» σημείωσε.

Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η μοναδική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνει το euronews. 

Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα και το ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς".

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας: «Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου».