Κλιμακώνεται η «ένταση» στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μία εκ των παραγωγών εμβολίου κατά του κορωνοϊού.(update) «Οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει», ανέφερε πριν λίγη ώρα η Επίτροπος Υγείας.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα. «Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, μέσω δήλωσης του υπουργού Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ, ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια. Προηγουμένως και το πρακτορείο Bloomberg έγραφε ότι η AstraZeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η τηλεδιάσκεψη ΕΕ - AstraZeneca θα λάβει χώρα στις 7.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Εντός ΕΕ επικρατεί απογοήτευση και εκνευρισμός σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer. Για αυτό και οι ευρωπαϊκές αρχές ζητούν από την εταιρεία να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει και πως θα λυθεί το πρόβλημα. Εξάλλου, η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια

Απαντώντας στην ΕΕ ο επικεφαλής της AstraZeneca υπερασπίστηκε το πρόγραμμα διάθεσης των δόσεων του εμβολίου κατά του  κορωνοϊού στην ΕΕ. Ο Πασκάλ Σοριό  δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η ομάδα του εργάζεται 24 ώρες το 24ώρο «για να διορθώσει τα πάρα πολλά ζητήματα παραγωγής του εμβολίου». Όπως εξήγησε,  η παραγωγή είναι  «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο κ. Σοριό χαρακτήρισε επίσης «καθυστερημένες» τις συμφωνίες της ΕΕ, πράγμα που έδωσε  περιορισμένο χρόνο στην εταιρεία για να διευθετήσει την παραγγελία. Όπως είπε, η αντίστοιχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υπογραφεί τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία με την ΕΕ, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό της βρετανικής παραγγελίας.

(update 17:50) Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».