(update) Η Ρωσία είναι έτοιμη για διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η διακοπή αυτή γίνει με πρωτοβουλία των Βρυξελλών, διευκρίνισε η ρωσική κυβέρνηση, κάνοντας ένα βήμα πίσω στην νέα, σοβαρή, διαμάχη της με την ΕΕ.

Το ρωσικό ΥΠΕξ ανήρτησε, το πρωί, στην ιστοσελίδα του απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στις οποίες δήλωνε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία την πλήξει με οδυνηρές οικονομικές κυρώσεις. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα υπήρξε διευκρινιστική ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού. «Είμαστε έτοιμοι για διακοπή των σχέσεων, αν αυτό γίνει με πρωτοβουλία της ΕΕ. Από την δική μας πλευρά καλούμε επίμονα τους εταίρους στην ΕΕ σε μια ισότιμη και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία», διευκρινίζει στη δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «θορυβημένο» από τα αρχικά σχόλια αυτά του Λαβρόφ. «Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές που είναι ακατανόητες», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή». 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Τρεις ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν χθες, Πέμπτη, στο Ρόιτερς πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συμμάχων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενδεχομένως και από τον τρέχοντα μήνα, αφού η Γαλλία και η Γερμανία γνωστοποίησαν την προθυμία τους να προχωρήσουν. 

Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα εξόργισε την περασμένη εβδομάδα ευρωπαϊκές χώρες απελαύνοντας διπλωμάτες από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία χωρίς να το πει στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος βρισκόταν στη Μόσχα για επίσκεψη. Το Παρίσι και το Βερολίνο λένε τώρα ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.