Παγώνει προληπτικά η έναρξη χρήσης του εμβολίου κατά του κορωνοιού της Johnson & Johnson και στην Ευρώπη, μετά από ανακοίνωση της εταιρείας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ύστερα από την απόφαση των υγειονομικών αρχών στις ΗΠΑ να μπει προσωρινό φρένο στη χρήση εξαιτίας περιστατικών εκδήλωσης θρομβώσεων.

Ο προγραμματισμός ήταν οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson να παραδίδονται από χθες Δευτέρα στην Ε.Ε. Μεταξύ αυτών είναι και το Βέλγιο, που έλαβε 36.000 δόσεις του εμβολίου. Η Ελλάδα είχε προγραμματιστεί να παραλάβει τις πρώτες δόσεις την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Νωρίτερα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, άμεση παύση της χρήσης του εμβολίου μίας δόσης κατά Covid-19 ζήτησε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) καθώς έξι άνθρωποι που το έκαναν, εμφάνισαν θρομβώσεις εντός δύο εβδομάδων από τη λήψη του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Oπως μετέδωσαν οι New York Times, και οι έξι άνθρωποι ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και μία δεύτερη γυναίκα στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Σχεδόν 7 εκατ. άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι στιγμής και περίπου 9 εκατ. ακόμη δόσεις έχουν αποσταλεί στις Πολιτείες.

Κατηφορίζει ο Dow Jones από τα ρεκόρ με το βλέμμα στη J&J. Yπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της J&J βρίσκεται υπό έρευνα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε η εταιρεία στο Γαλλικό Πρακτορείο, το εμβόλιο θα αρχίσει να παραδίδεται στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου.

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις από το αμερικανικό εργαστήριο (με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις), αναμένεται να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς περίπου 55 εκατ. δόσεις.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το πρώτο μεταξύ αυτών που έχουν λάβει το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που απαιτεί μόνο μία δόση αντί για δύο, και επιπλέον μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου.

Δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του εμβολίου και των περιπτώσεων θρομβώσεων, απαντάει η Johnson & Johnson. «Παρακολουθούμε στενά τις παρενέργειες και έτσι αποκαλύφθηκε ένας μικρός αριθμός πολύ σπάνιων συμβάντων μετά τον εμβολιασμό. Προς το παρόν, δεν έχει αποδειχθεί σαφής αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτών των σπάνιων συμβάντων και του εμβολίου Janssen κατά της Covid-19», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Αναποφάσιστο το Βερολίνο για το εμβόλιο της J&J μετά το μπλόκο από ΗΠΑ

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Πηγή: euro2day.gr