''Δεν αναγνωρίζουμε πια την Αμερική μας. Να κρίνουμε την Αμερική από τις πράξεις, από τα λόγια ή από τα Tweets;" διερωτήθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, καλώντας για μεγαλύτερη συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ.

"Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και όχι απλώς να το αποδεχτούμε", τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, η οποία γίνεται, όπως είπε, δυσκολότερη αν "δεν μπορούμε πια να αναγνωρίσουμε την Αμερική μας".

"Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνες. Πρέπει να βασιστούμε στους φίλους και συμμάχους μας, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και όχι απλώς να το αποδεχτούμε", δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, πρόσθεσε δε ότι από την στιγμή που οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η μοναδική αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη, είναι λογικό να βασιζόμαστε περισσότερο στους παραδοσιακούς μας εταίρους στην Ευρώπη, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. "Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει ωφεληθεί από την αμερικανική βοήθεια περισσότερο από την Γερμανία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάθαμε τις αρχές της δημοκρατίας, της πολυμερούς συνεργασίας, το διεθνές δίκαιο και το ελεύθερο εμπόριο από την σχέση μας με τις ΗΠΑ. Ίσως για αυτό σήμερα οι Γερμανοί κοιτάζουμε κάπως ενοχλημένοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επειδή δεν αναγνωρίζουμε πια την Αμερική μας. Να κρίνουμε την Αμερική από τις πράξεις, από τα λόγια ή από τα Tweets;", διερωτήθηκε ο κ. Γκάμπριελ.

Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμη να εργαστεί καλύτερα σε ό,τι αφορά τον ίδιο της τον εαυτό, δημιουργώντας μια κοινή στρατηγική σε ό,τι αφορά τα συμφέροντά της παγκοσμίως, ανέφερε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για προσπάθεια διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλησιάζοντας περισσότερο στις μεθόδους της Ρωσίας ή της Κίνας. "Είναι άλλο πράγμα να γίνεται αυτό από πιθανούς ανταγωνιστές, αλλά από τους φίλους και εταίρους μας περιμένουμε ότι θα σεβαστούν την ενότητα της ΕΕ. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να διασπάσει την ΕΕ, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα αλλά ούτε και οι ΗΠΑ", τόνισε, ενώ παραδέχθηκε ότι αν και η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην στρατιωτική ισχύ, δεν μπορεί και να αγνοήσει την ανάγκη για επενδύσεις στην άμυνα. "Ως ο μοναδικός χορτοφάγος, μάλλον θα είχαμε πρόβλημα σε έναν κόσμο σαρκοβόρων", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η προγραμματική συμφωνία για την επόμενη κυβέρνηση στη χώρα του προβλέπει σημαντική αύξηση στις επενδύσεις για αμυντικό εξοπλισμό, αλλά φροντίζει να διατηρείται η ισορροπία με τις επενδύσεις στην ανάπτυξη. Στον υπόλοιπο κόσμο οι αμυντικές δαπάνες είναι συχνά σε βάρος της ανάπτυξης, σημείωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ για διάθεση πόρων αντίστοιχων με το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικό εξοπλισμό είναι δύσκολος για την Γερμανία. Επιπλέον, ανέφερε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν με επιφύλαξη την προοπτική ανάληψης ηγετικού ρόλου από την Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στην αποφυλάκιση, χθες, του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές φυλακές, ο κ. Γκάμπριελ έκανε λόγο για ένα μεγάλο εμπόδιο, αλλά όχι και το μοναδικό και υπενθύμισε ότι ακόμη πέντε Γερμανοί κρατούνται για πολιτικούς λόγους. "Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την συγκυρία και να προωθήσουμε και πάλι όλους τους διαύλους επικοινωνίας. Πρέπει να αξιοποιούμε τις καλές καταστάσεις και να μην αφήνουμε καμία μορφή επικοινωνίας - ούτε για τα δύσκολα θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου", επισήμανε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν δεν γίνονταν συζητήσεις με την 'Αγκυρα δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ