Κάτω από το 50% κατρακύλησε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μέσα σε ένα μόλις μήνα, ενόψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.

Τη δημοσκόπηση διεξήγε το γαλλικό ινστιτούτο έρευνας της κοινής γνώμης (Ifop) για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Le Journal du Dimanche (JDD) και αποτυπώνει πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν κατά έξι μονάδες από τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, μόλις το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει πλέον "ικανοποιημένο" από τον Μακρόν, ποσοστό που σημειωτέον συγκρίνεται μόνο με το 42% του περασμένου Οκτωβρίου.

Η πτώση φαίνεται να σχετίζεται με τα σχέδια που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο Μακρόν σκοπεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 60 δισ. ευρώ στη διάρκεια της θητείας του, κι ενώ η Γαλλία έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες δημόσιων δαπανών στον κόσμο.

 Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε πως δεν έχει ενδοιασμούς για τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα ακόμη και αν βρεθεί αντιμέτωπος με αντιστάσεις, ενώ ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε σχετικά πως μπορεί να εξετασθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες.