Απειλές κατά του επικρατέστερου για τη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Όλαφ Σολτς εκτόξευσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέρνερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. «Καλά θα κάνει να συνεχίσει στη γραμμή Σόιμπλε εάν εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο», τονίζει.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση, σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ότι «οι καιροί των νουθεσιών εκ μέρους της Γερμανίας έχουν παρέλθει», ο κ. Βέρνερ απάντησε: «Αναρωτιέμαι τι θέλει να πει με αυτό ο κ. Σολτς. Σημαίνει ότι δεν ζητάμε άλλες μεταρρυθμίσεις; Σημαίνει ότι θα υπάρξει άφεση του χρέους της Ελλάδας; Καλά θα κάνει ο Όλαφ Σολτς να συνεχίσει στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εάν εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το θέμα της μετανάστευσης ο κ. Βέμπερ τόνισε: «Μια απάντηση στο ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί το σημαντικότερο θέμα για την Ευρώπη το 2018. Καταλαβαίνω πολλούς από τους ενδοιασμούς ορισμένων Κεντροευρωπαίων και Ανατολικοευρωπαίων για μια πολυπολιτισμική Ευρώπη. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ μια λύση χωρίς δίκαιη κατανομή των βαρών, όπως με μια ποσόστωση.

Ο υποψήφιος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεχόφερ φρόντισε με το κείμενο του κυβερνητικού συνασπισμού να επιλυθεί η διαμάχη για το προσφυγικό στη Γερμανία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε εφαρμόσει την ποσόστωση, τώρα θα αγωνιστεί ο Χορστ Ζεχόφερ γι’ αυτήν με τους Ευρωπαίους Υπ. Εσωτερικών. Μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί πλεονέκτημα το ότι πάντα είχε καλές επαφές με τον Βίκτορ Όρμπαν.

Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο επικεφαλής του ΕΛΚ εκτιμά ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει οικονομία και να εξετάσει με κριτική ματιά εάν δαπανά συνετά τα χρήματά της. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έχει νέα θέματα να λύσει: Σκεφθείτε την προστασία των συνόρων, τη βοήθεια για την Αφρική, την κοινή άμυνα. Αυτό απαιτούν στην πράξη όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Θέλουμε να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θα έπρεπε να αξίζει για μας κάπως περισσότερα χρήματα για την ΕΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ