Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit, η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι 27 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι «27» πρέπει να συζητήσουν τη μείωση των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των χωρών ότι οι έδρες θα γίνουν 705 από 751 σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν διαθέσιμες για ενδεχόμενη διεύρυνση της ΕΕ στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί επίσης η διαδικασία διορισμού του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί τη θέση αυτή να την αναλάβει ένας από τους υποψηφίους που θα ορίσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα (γνωστούς ως Spitzenkandidaten /-kandidatinne), όπως έγινε για πρώτη φορά το 2014.

Επιπλέον, θα συζητηθεί και η ιδέα της δημιουργίας διακρατικών εκλογικών καταλόγων. «Η πρόταση αυτή δεν είναι χωρίς αξία και αξίζει να συζητηθεί ενόψει των εκλογών του 2024», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του.

Τουσκ: Μεγάλες οι προσκλήσεις

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 θα βρεθεί στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης. Με δεδομένο ότι την περασμένη χρονιά οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθόρισαν νέες προτεραιότητες, όπως την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Erasmus, αλλά και λόγω της τρύπας στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα επιφέρει το Brexit, οι «προκλήσεις», όπως σημειώνει ο Ντ. Τουσκ, είναι μεγάλες. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιταχύνουμε τις εργασίες μας σε ό,τι αφορά το επόμενο ΠΔΠ (...), αλλά όπως πολλοί από εσάς επισημάνατε κατά τις διαβουλεύσεις, πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές», λέει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Τέλος, την Παρασκευή οι «27» θα ασχοληθούν και με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Μέρκελ: Θεμελιώδες ζήτημα η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Δ. Βαλκανίων