Η νέα έξαρση της πανδημίας, μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την ενεργειακή κρίση, τις κινήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία και το μεταναστευτικό να μπαίνουν επίσης στο τραπέζι.

Η Ευρώπη πρέπει να ανακόψει όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον

 Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο κορυφής.

Σημείωσε ακόμη πως ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαπιστώνοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε. «Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες.

Προσέθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό (...) και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν του πιστοποιητικού (...), όμως υπάρχει κοινή βούληση να συντονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ, θυμίζοντας ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε πως το κυριότερο που είναι γνωστό ως αυτό το στάδιο είναι η υψηλότερη μεταδοτικότητα της Όμικρον.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.

Γαλλία και Γερμανία επιδιώκουν συμβιβασμό για το αέριο και την πυρηνική ενέργεια, δηλώνει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι η κυβέρνησή του και αυτή της Γερμανίας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβασμός για το εάν η ΕΕ θα χαρακτηρίζει πράσινες επενδύσεις έργα για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο.

Το Παρίσι θέλει να προσελκύσει «πράσινη» χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στη Γαλλία. Από την άλλη, η Γερμανία έχει μπει στον δρόμο για να κλείσει τα εργοστάσιά της που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και προτιμά να στραφεί στο φυσικό αέριο, ορυκτό καύσιμο.

Ο κ. Μακρόν υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Όλαφ Σολτς, ότι η απόφαση για το ζήτημα, τη λεγόμενη πράσινη ταξινομία, θα δημοσιοποιηθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες

Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους, τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία.

Παράλληλα, τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες των 27 ενθαρρύνουν τις διπλωματικές προσπάθειες και τη στήριξη του σχήματος της Νορμανδίας στην επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Κομισιόν: Η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις με "τεράστιο κόστος" αν προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα έχουν "τεράστιο κόστος" για τη Ρωσία εάν ο ρωσικός στρατός προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας, η (Ευρωπαϊκή) Ένωση θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα προκαλούσαν τεράστιο κόστος. Έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό", τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Καταδικάζει την εργαλειοποίηση μεταναστών

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Λευκορωσία.

H EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:

* τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης

* την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

*την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο

* τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης

*τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.