Για την ανάγκη οικοδόμησης «νέας τάξης ασφάλειας» μαζί με το ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας ενώπιον της ολομέλειας τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τάχθηκε υπέρ ενός «ειλικρινούς και απαιτητικού διαλόγου με την Μόσχα».

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προωθήσει μία πρόταση για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας, ως Ευρωπαίοι προς Ευρωπαίους, σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόταση που θα συνοδευθεί από «έναν ειλικρινή και απαιτητικό διάλογο» με την Μόσχα.

Η Ενωση πρέπει να διασφαλίσει και να υπερασπισθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας απέναντι στην Ρωσία. «Η ασφάλεια στην ήπειρό μας είναι αδιαχώριστη», είπε προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις δικές τους σταθερές ασφαλείας και να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστές.

«Οι προσεχείς εβδομάδες πρέπει να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μίας ευρωπαϊκής πρότασης για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας. Οφείλουμε να την οικοδομήσουμε μεταξύ Ευρωπαίων, στην συνέχεια να την μοιρασθούμε με τους συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για να την προτείνουμε έπειτα για διαπραγμάτευση στην Ρωσία», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η ασφάλεια της ηπείρου μας απαιτεί έναν στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης μας ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας, κυρίως στο πλαίσιο του διαλόγου με την Ρωσία», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτό που μας χρειάζεται να οικοδομήσουμε είναι μία ευρωπαϊκή τάξη βασισμένη σε αρχές και κανόνες που ακολουθούμε και που έχουμε ενεργοποιήσει όχι εναντίον, ούτε χωρίς, αλλά μαζί με την Ρωσία εδώ και 30 χρόνια», είπε.

Μεταξύ των αρχών αυτών αναφέρθηκε «στην απόρριψη της προσφυγής στην βία, στην απειλή, στον εξαναγκασμό· στην ελεύθερη επιλογή για τα κράτη να συμμετέχουν σε οργανισμούς, σε συμμαχίες, σε διευθετήσεις ασφαλείας της επιλογής τους· στο απαραβίαστο των συνόρων· στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών, στην απόρριψη των σφαιρών επιρροής».

«Συνεχίζουμε μαζί με την Γερμανία, στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) να αναζητούμε πολιτική λύση στην διένεξη στην Ουκρανία που παραμένει γενεσιουργός αιτία των σημερινών εντάσεων», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.