Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ενήμερος για την πρόθεση του αυστριακού ομολόγου του Καρλ Νεχάμερ να μεταβεί στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και «καλωσόρισε την πρωτοβουλία».

 

Ο καγκελάριος «υποστηρίζει κάθε διπλωματική προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και στη δημιουργία των στοιχειωδών συνθηκών για διαπραγματεύσεις», δήλωσε η κυρία Χόφμαν και έκανε γνωστό ότι οι δύο καγκελάριοι συνομίλησαν τηλεφωνικά την περασμένη Παρασκευή, μετά την επίσκεψη του κ. Νεχάμερ στο Κίεβο.

Από τη Βιέννη έγινε γνωστό ότι για την επίσκεψη είχαν ενημερωθεί τόσο ο κ. Σολτς, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση ωστόσο του κ. Νεχάμερ να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κριτική, τόσο εντός όσο και εκτός Αυστρίας. Ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στη Βιέννη Ολεξάντερ Σέρμπα δήλωσε ότι η επίσκεψη αποτελεί «απίστευτη απογοήτευση», τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προτίθεται να αναθεωρήσει τη στάση του. Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ Γκέρχαρντ Μάνγκοτ περιέγραψε την επίσκεψη ως «όχι έξυπνη απόφαση», επισημαίνοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος «έχει την εξουσία επί της εικόνας αυτής της επίσκεψης και θα την εκμεταλλευτεί, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος δεν διαθέτει αρκετό βάρος στην Ευρώπη προκειμένου να κινήσει κάτι». Σχολίασε επίσης ως ατυχή και την επιλογή της χρονικής στιγμής της επίσκεψης.

«Δεν υπερεκτιμώ σε καμία περίπτωση τον ρόλο της Αυστρίας. Αλλά το βρίσκω θετικό να προσπαθήσω, διότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα. Η αλληλεγγύη μου προς την Ουκρανία δεν σταματά επειδή θα επισκεφθώ τον Πούτιν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Νεχάμερ και τόνισε ότι κανένας από τους ηγέτες με τους οποίους μίλησε δεν είχε αρνητική άποψη για την επίσκεψη. «Δεν είμαι ανόητος. Αλλά θεωρώ ότι είναι σωστό να προσπαθήσουμε τα πάντα», πρόσθεσε ο καγκελάριος.