Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά μέχρι τότε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΕ θα πιέσει επίσης για αποκλεισμό περισσότερων τραπεζών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στη Sberbank, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.

Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον λαό, ανέφεραν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημα και ενδέχεται να αλλάξουν πριν συμβεί αυτό.

Ένα εμπάργκο πετρελαίου θα αύξανε δραματικά τα διακυβεύματα με τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτής αργού και καυσίμων από τη Ρωσία. Η κίνηση επιδιώκει να πιέσει περαιτέρω τον Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία και έρχεται καθώς οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία.