Θέμα ημερών είναι η οριστικοποίηση ενός οικονομικού πακέτου – «μαμούθ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη της Ουκρανίας. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδότησης θα ανέρχεται στο ύψος των 9 δισ. ευρώ, και θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος 10 ετών για την αποπληρωμή του, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg μέσα από την ΕΕ, οι οποίες πρόσθεσαν ότι οι πληρωμές τόκων θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της ένωσης.

Η πρόταση είναι πιθανό να είναι έτοιμη αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τους ηγέτες της ΕΕ να συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και την προσπάθειά της για ένταξη στην ένωση. Το σχέδιο βοήθειας θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη.

Η Κομισιόν είχε προτείνει για πρώτη φορά πακέτο βοήθειας στα μέσα Μαΐου για να καλύψει μέρος των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μηνιαίως. Αλλά αν και η ουκρανική κυβέρνηση έκαναν έκκληση να μεταφέρουν τα κεφάλαια επειγόντως, η Κομισιόν και η Γερμανία διαφώνησαν σχετικά με το σχεδιασμό του πακέτου.

Η Κομισιόν επέμενε σε ένα μέσο στήριξης βασισμένου σε δάνεια, ενώ η Γερμανία πίεζε για επιχορηγήσεις για να αποφευχθεί η αύξηση του χρέους του Κιέβου. Το Βερολίνο ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο μη επιστρεπτέα συνεισφορά 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των G7 που φιλοξενήθηκε από τη Γερμανία.
Ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, αμφισβήτησαν επίσης εάν τα δάνεια ήταν καλύτερος τρόπος για να στηρίξουν το Κίεβο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Άλλα κράτη μέλη, όπως η Δανία, έθεσαν ερωτήματα εάν η προσφορά επιχορηγήσεων θα υπονόμευε την αξιοπιστία της Ουκρανίας στις αγορές.

Το χρηματοδοτικό πακέτο χρειάζεται την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εγκριθεί και να υλοποιηθεί.

Ένα άλλο ζήτημα ήταν πόσα θα έπρεπε να προσφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις σε εγγυήσεις για να στηρίξουν τα δάνεια σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων της Ουκρανίας. Η ΕΕ θα καλύψει το 100%, με περίπου 8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η Κομισιόν ήδη δρομολογεί επαφές με τα κράτη μέλη για να οριστικοποιήσει ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις εγγυήσεις, ενώ παραμένει βέβαιη ότι η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Ο αρχικός στόχος της ΕΕ ήταν να ολοκληρώσει το σχέδιο στις αρχές αυτού του μήνα, καθώς οι οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, η επιτροπή σχεδίαζε να αρχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια στις αγορές τον επόμενο μήνα για μια πρώτη πληρωμή στην Ουκρανία.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε επίσης τρεις ή τέσσερις ακόμη δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, αν και θα εξαρτιόταν από τη διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Το οικονομικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει ορισμένους όρους που θα λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της Ουκρανίας και θα σχετίζονται με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και την αποφυγή της κατάχρησης κεφαλαίων.